+32 475/49.18.52 frankgruwez@hotmail.com

BESCHRIJVING VAN DE OMGEVING

Een chalet in de Morvan, een natuurgebied in Bourgondië, direct aan het meer gelegen. (Lac de Chaumesson). En als we zeggen, “direct aan het meer”, bedoelen we dat u vanuit de chalets het hek door loopt aan de achterkant van het terrein (het terrein loopt schuin naar beneden richting het meer), dan een trap af met uitgegraven treden en u bent aan het meer. Direct vanuit uw chalet naar het meer kunnen lopen om te vissen (vooral karpervissers huren graag een chalet bij ons), te roeien, kanoën, surfen, etc. Als u van rust houdt en/of van watersport en/of vissen, of van mountain bike houdt , is dit voor u en uw (eventuele) kinderen een unieke vakantieplek. Ook wildwater kanovaren is in de directe omgeving. (Op 2 kilometer afstand)

Wat we niet willen : roken in het chalet en herrieschoppers!! als u roker bent, heeft u mogelijkheden genoeg op het overdekte balkon of op het terras. Het gebied is ongeschikt voor “feestnummers“. Disco of uitgaansleven is er niet in de redelijk directe omgeving.

Wat kunt u er wel ? Aan drie kanten van ons terrein van enkele hectaren kunt u het ongerepte bos in en (lange) wandelingen maken. de vierde zijde grenst direct aan het Lac de Chaumesson, een stuwmeer van 200 tot 600 m. breed en een lengte van ongeveer 5 km., kronkelend door het nogal heuvelachtig gebied. In de Morvan zijn heuvels tot een kleine 1000 meter hoogte. Het is een zeer rustig gebied waar u nog van de stilte kunt genieten. Fietsen kunt u er prima, als u een fiets met veel versnellingen heeft, want het kan flink stijl zijn. In het meer kunt u vissen (o.a. karper), zwemmen (het water is schoon en in de zomer meestal zo’n 25 graden) en varen. Wij stellen gratis ter beschikking aan onze huurders enkele 1- en 2 persoons kano’s, een roeiboot (alleen voor de karper vissers) en een vijftal surfplanken. De chalets hebben (afhankelijk van het chalet) 3 tot 4 slaapplaatsen en zijn volledig ingericht met o.a. koelkast, magnetron, gaskookplaten, terrasstoelen, dvd speler met beeldscherm (neem dus gerust uw films van thuis mee), keukengerei, dekens en dekbedden. U dient zelf uw lakens en handdoeken mee te nemen of, als u dat liever wilt, bij ons te huren. U mag voor uw kind(eren) een tent bijplaatsen als u met slapen meer privacy wilt hebben. Er is een kleine badkamer met douche, wastafel en wc.
De zomers zijn vrij warm, maar niet zo warm als in Zuid Frankrijk. Honden en andere huisdieren zijn niet toegestaan. Wij hebben bij de chalets ook een flinke vijver (15 x 35 meter) met veel vis. In deze vijver mag niet gevist worden. Het meer is tenslotte slechts een werphengel van uw chalet verwijderd. De rij afstand vanaf utrecht is ongeveer 700 km. Kortom, voor een rustgevende of sportieve vakantie met Nederlandse begeleiding moet u hier zijn. U boekt niet op een campingachtig terrein. We verhuren 3 chalets en in het vierde chalet wonen we zelf. In de nabijheid zijn nog 2 andere vakantiehuizen van Fransen. Voor de rest ziet u binnen enkele kilometers bos en water.

 

Algemeen:

De weg waaraan uw chalet  ligt ( en tevens onze eigen ingang), loopt naar het gehucht  Plainefas, 2 km, verderop. Als u daar rechts aan houdt, komt u bij de barrage. De barrage is, zoals u ziet, een enorme betonnen muur, die het water in het meer tegenhoudt. Aan de onderkant is een grote afsluiter, die naar behoefte door de bevoegden kan worden open gedraaid.

Als u vanuit uw chalet richting Porcmignon gaat en de weg rechtdoor blijft vervolgen, komt u na wat haarspeldbochten uit op de doorgaande weg (rechtsaf) naar Lormes. In Lormes zijn een redelijk aantal winkels, een supermarkt, een postkantoor en een bank (Credit Agricole). Ook is er een huisarts, een dierenarts en een klein ziekenhuis. Vanuit het chalet is dat ongeveer 10 km. rijden.

 

In Brassy , ongeveer 5 km. rijden, (vanuit uw chalet richting Porcmignon en dan linksaf) zijn enkele winkeltjes (brood, groenten, fruit, etc.) en er zijn enkele restaurants, goed en niet duur. De beste (in onze ogen) is Hotel du Nord, waar de eigenaar goed Engels spreekt (als uw Frans niet zo best is). Het andere restaurant heet Centre. Je kunt daar ook heel lekker eten, het is er goedkoper, maar sta niet gek te kijken als u bediend wordt door een vrouw op pantoffels. De dorpsbevolking komt daar veel. Tanken kunt u in Brassy (ook LPG), Lormes, Corbigny en Avallon. Bij de supermarkt (Atac) is een pompstation voor benzine en diesel met een redelijk lage prijs. In Avallon kunt u ook LPG tanken. Avallon is ongeveer 35 km. rijden. Het is een mooi stadje en er zijn grote supermarkten, ook Lidl en Aldi. Het goedkoopst tankt u in Corbigny, echter hier is geen LPG verkrijgbaar. Het verse Franse stokbrood is heerlijk, maar na een halve dag niet meer te pruimen (uitgedroogd). Je kunt (gelukkig) tegenwoordig ook prima vers bruin brood kopen, meestal 400 grams broden. Dat brood is de volgende dag ook nog prima te eten.

 

Als u  zoekt naar een goede, niet dure Franse wijn, ga dan naar de Aldi in Corbigny of Avallon. U koopt daar voor €  1,49 per fles een uitstekende rode Bordeaux. Gewone tafelwijn koopt u al voor  €  1,00 per fles.

 

Als u vanuit Nederland al artikelen meeneemt, denk er dan aan dat  u ongekleurd toiletpapier meeneemt en milieuvriendelijke wasmiddelen (dus geen chemische). Dit in verband met de septic tank, die bij elk chalet is ingegraven, waar het toilet, badkamer en gootsteen op aangesloten is. Dit systeem gaat defect als u middelen als omo, dreft , etc gebruikt. Gebruik biologisch afbreekbare middelen, zoals van het merk Klok of Maison Verte. Wij hebben alvast een beginfles voor u neergezet. Alstublieft, houdt u zich hieraan, want de financiële kosten zijn voor ons enorm als de tank opgegraven moet worden.

 

Mocht u meer route informatie van ons willen hebben, geef dan een “gil “, zodat wij u van dienst kunnen zijn.